براي توليد قارچ، بستري مناسب بايد فراهم شود كه در اصطلاح به آن كمپوست ميگويند. كمپوستها پس از بهرهوري و برداشت قارچ، قدرت حاصلخيزي خود را از دست داده و قابليت استفاده مجدد در صنعت پرورش قارچ را نداشته و دور انداخته ميشود كه خود سبب مشكلات زيست محيطي ميگردد. از اين رو طي بررسي علمي و كارشناسي به اين نتيجه رسيدهاند كه ميتوان از كمپوست قارچ در توليد محصولات كشاورزي استفاده كرده و ميزان بهرهوري و توليد آنها را افزايش داد كه در ادامه به بررسي بيشتر اين موضوع ميپردازيم.
دلايل استفاده از كمپوست قارچ در محصولات كشاورزي
كمپوست مصرف شده قارچ (Spent Mushroom Compost) كه به اختصار SMC ناميده ميشود، همان كمپوست سالنهاي پرورش قارچ است كه بعد از برداشت قارچ، نميتوان آن را دوباره براي كشت بعدي استفاده كرد. زيرا قدرت حاصلخيزي خود را از دست داده است.
با اين حال هنوز هم مواد و تركيبات موجود كمپوست مصرف شده قارچ، خواص خود را به طور كامل از دست نداده و ميتوانند به عنوان كود و اصلاح كننده در پاي درختان و گياهان از آن استفاده كرد. زيرا علاوه بر رساندن مواد غذايي به خاك و گياه، قدرت نفوذپذيري آب در آن را افزايش ميدهد. همين قابليت جذب بالاي آب در كمپوست قارچ، سبب ميشود كه از آن در زمينهاي سنگلاخي استفاده كرده تا نگهداري و جذب آب در اين نوع زمين افزايش پيدا كند.
از طرفي كمپوست قارچ قبل از استفاده در تونلهاي مخصوص ضدعفوني و پاستوريزه ميشوند كه باعث ميشود فاقد هرگونه آلودگي و ميكروب باشند. بنابراين SMC برخلاف كودهاي ديگر، حاوي آفت، بذر علف، ويروس و هيچ نوع ماده مضر براي گياه و درخت نيستند.
بررسي اثرات كمپوست قارچ بر روي محصولات كشاورزي
كمپوست قارچ شامل تركيباتي آلي و معدني نظير كاه، كلش گندم، كود دامي، كود مرغي، پوست دانه پنبه و پوست كاكائو است كه با نسبتهاي مشخص با هم تركيب شدهاند تا بستري مناسب و حاصلخيز براي پرورش قارچ فراهم آورند.